Meddelare: Nils Petter Sundman  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Söråker

Då ett kreatur har blivit modstulet, läser man helst i brännvin, men det kan även göras i kaffe och "ömsom": "Jesus och Sankte Per gick sig utåt vägen fram, mötte han en man eller kvinna, som skulle gå och modstjäla. "Vart skall du nu gå?" sade vår herre J.K. - "Jag skall gå i bondeby och modstjäla både folk och fä och allt, det jag för mig ser". - "Nej", sade vår herre J.K., "jag skall dig återvisa med tio Guds finger och elva Guds änglar. Bor i ben, bor i sen, bor i blod, bort ur! Jag skall bryta dig, jag skall slå dig, jag skall dänga dig under jordpunderson. - Den, som haver tagit av dig makt och mo, liv och blo, skall giva dig niodubbelt igen genom tre namnen, faderns sonens och den helige andes namn". Sedan ger man den modstulne medlet att förtära.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Kreatursåkommor.