Titel: "Hälso" - källa

Meddelare: Torpare, Nämndeman Hans Selander  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Fröland

Vid landsvägen i Helgums byn är en källa som kallas "Flygarkällan." Den har fått namn efter en båtsman som hette "Flygare" och bodde där i närheten. Den källan rinner mot norr och av den anledningen har dess vatten ansets besitta hemlig, läkande kraft. De sägas ha funnit slantar i den källan, som de besökande kastat efter sig liksom till offer eller betalning. Då man hämtar vatten ur en sådan källa skall man ta korken ur flaskan under vattnet och även korka igen flaskan under vattnet, sedan den runnit full. Med detta vatten har man botat hastigt påkommande hudutslag s.k. "råktför", som man kan få "ur luften" på vissa platser. Men innan vattnet kunnat användas skall man ha blåst i det genom nio nässelpipor, tre pipor åt gången och tre blåsningar varje gång först i vattnet och sedan har man tvättat med vatten och så har det blivit bra. Min mor gjorde detta flera gånger.