Uppteckning nummer NM-KHA30576

Meddelare: Folkskolelärare. Jonas Fredrik Dahlberg  År: 1914

Socken/stad: Hässjö

Här i kyrkan förvaras en liten ringklocka som inte är stort större än en vanlig skakelklocka. I fästet sitter en mycket gammal vidjering, som är lagom stor att träda in handen i och bära klockan. Det berättas, att ett barn långt tillbaka i tiden kommit bort i skogen i Fjäl. Man trodde, att det var bergtaget. Därför lånade man denna klocka och gick omkring i skogen och skramlade med den. Det har varit den tron, att trollen skulle må släppa sitt byte, då de hörde ljudet av kyrkklockorna, och eftersom denna lilla klocka var ifrån kyrkan, troddes den besitta samma egenskap.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Sägner II. Sägner om kyrkklockor.