Folkminnen

Uppteckning nummer NM-KHA30520

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Enligt gamla berättelser..

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Folkskolelärare. Lars Petter Larsson  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Ala

Enligt gamla berättelser skall den första kyrkan här i socknen ha stått nere vid sjön. När man ringde en gång, gick fästet på klockan sönder och den flög ut genom torngluggen och ned i sjön. Man draggade efter den och fick upp den i vattenytan, men sen var det tusan slut få den längre. Den sjönk, och ingen har sen dess sett den. (Eft. H.P. Svedberg i Ala, 64 år).

Komplettering.
Någon sade, att om man födde en oxkalv med bara sötmjölk, tills han var fullväxt, så skulle han orka dra upp klockan. Bönderna från omnejden slog sig ihop och födde upp en sådan. Till slut var han stor och spänndes för klockan. Med lätthet drog han den ända upp mot stranden, men så tittade karlarna upp och fick se hela Sunnansjöbyn stå i ljusan låga. Då var det någon, som glömde sig och ropade till. Då rycktes klockan tillbaka ned i djupet, och det var omöjligt rubba den från dess plats.


Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Sägner II. Sägner om kyrkklockor.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA30520


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


TIMMER ÄLV

MOTORBÅT HAV MAN STADSVY

FISKELÄGE HÖGA KUSTEN

Grimma med töm

Skrin

Spjutspets