Uppteckning nummer NM-KHA30520

Meddelare: Folkskolelärare. Lars Petter Larsson  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Ala

Enligt gamla berättelser skall den första kyrkan här i socknen ha stått nere vid sjön. När man ringde en gång, gick fästet på klockan sönder och den flög ut genom torngluggen och ned i sjön. Man draggade efter den och fick upp den i vattenytan, men sen var det tusan slut få den längre. Den sjönk, och ingen har sen dess sett den. (Eft. H.P. Svedberg i Ala, 64 år).

Komplettering.
Någon sade, att om man födde en oxkalv med bara sötmjölk, tills han var fullväxt, så skulle han orka dra upp klockan. Bönderna från omnejden slog sig ihop och födde upp en sådan. Till slut var han stor och spänndes för klockan. Med lätthet drog han den ända upp mot stranden, men så tittade karlarna upp och fick se hela Sunnansjöbyn stå i ljusan låga. Då var det någon, som glömde sig och ropade till. Då rycktes klockan tillbaka ned i djupet, och det var omöjligt rubba den från dess plats.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Sägner II. Sägner om kyrkklockor.