Uppteckning nummer NM-SHA30600

Meddelare: Hans Petter Svedberg  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Ala

Janne Backlund i Götböle talade om, att han en gång på marken fick se ett föremål så pass stort som en kaffekopp. Det glänste som silver i solskenet och liksom växte, tills det var lika stort som ett handfat. Sedan avtog det i storlek och sjönk slutligen ned i jorden. - Sedan fick han höra, att det var en sägen, att det på den platsen blivit "jordgömt" en silverpjes under ofredstid. - Om han kommit ihåg sig och kastat en kniv eller annat stål över den, så hade den inte sjunkit, utan han hade fått behålla den.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Sägner II. Skattesägner.