Meddelare: Maria Källman  År: 1914

Socken/stad: Indal  By/kvarter: Häre

Då jag var en 16 a 17 år var det i Kårsta en gammal gumma, som hade baran. Hon tog sig det orådet före att skicka honom till granngården. Där lämnade han efter sig skit på dörrtröskeln. Då tog gumman där i gården nio olika slags lövved och brände baraskiten, och då var gumman som rådde om honom, tvungen komma dit och ge dig tillkänna, och hon hade varit alldeles förfärligt elak. Sen fick hon släppa till livet för baran. De höll på bränna brännvin i en gård, och baran hade kommit in i ladugården, där de höll till med bränningen. De råkade då till att slå ut mäsk och skälla ihjäl honom. Strax därefter blev gumman sjuk och dog i blodgång. Om jag minnes rätt, hette hon Stina Samuelsdotter. Jag kände henne mycket väl, fast nu är det så länge sen, att jag börjat glömma.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen.