Meddelare: A. Lind  År: 1914

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Boda

Gamle Modin, far till gästgivaren här i byn, var borta på skogarna och jagade en dag jämte ett par andra karlar. Det blev sent om kvällen, varför de gick till Modins fäbodar och lade sig. Om en stund tog eldbränderna på spisen till att dansa fram över golvet. Modin upp och plockade dem tillbaka, svor och domderade. Då flög dörren upp mot väggen, så att det small. Modin stängde dörren, sköt för "ten" (regeln eller bommen) och lade på haken på insidan, men lika besatt flög dörren upp ånyo och det med värre fart än förra gången. Då blev Modin förbannad, sprang upp och ställde sig i dörren, svor och bad dem draga längs i glödheta helvetet så långt de bara kunde slippa, "för här har ni ingenting att göra, era arma djävlar, för det här är mitt hus, och nu ska jag ha fred och sova, så mycket ni hör det". Men sen blev det lugnt ändå!

Ur Hammarstedtska arkivet: Jakt och skallgång.