Meddelare: Per Unandersson  År: 1914

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Backen

Det är en 50 år sedan. I mitt föräldrahem blev en ko ofärdig, varför de sände bud efter en s.k. "hästdoktor" i Sunås. Jag var nyfiken se, huru han skulle bära sig åt, då han botade, varför jag gick i förväg till ladugården och gömde mig. "Doktorn" kom dit allena, fick sig tag på en stäva och pinkade i den. Sen stack han sin stora slidkniv i bottnen på stävan, satte upp den på en pall och hängde upp sin mössa på knivskaftet, varpå han föll på knä bredvid och läste en hel lång ramsa, men vad det var, kunde jag ej höra. Med innehållet i stävan skulle kon sedan smörjas. Det hjälpte dock inte, utan hon måste nedslaktas.