Meddelare: Nils Olof Höglund  År: 1914

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Högland

Min farmor hade sina egna idéer med vidskepelsen. Hon använde sig av den som uppfostringsmedel. Så t.ex. lärde hon oss, att vi skulle spotta i tvättvattnet och kasta ut det, strax vi tvättat oss, så slapp vi råka ont. Sedan vi blivit stora och fått in vanan, förklarade hon sin mening med saken. Vi skulle lära oss att passa upp oss själva, och det gick lättare få oss till det, om det ställdes i utsikt, att vi kunde råka ont, ifall vi inte först spottade i vattnet, innan vi slog ut det. Likaledes lärde hon oss, att vi skulle vända oss om och spotta på den plats i skogen där vi suttit eller legat. Eljest kunde vi råka ont. Men hennes rätta mening var den, att vi skulle bli varse, om vi lagt kvar något föremål, där vi vilat. I övrigt var idén den samma som med tvättvattnet. Hon var nog tämligen ensam om sin metod. Allmänt menade nog föräldrar vad de sade sina barn om spottning och råka ont.

Ur Hammarstedtska arkivet: Botemedel IV.