Titel: Vi hade en jägmästare här i Sillre

Meddelare: A. Lind  År: 1914

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Boda

Vi hade en jägmästare här i Sillre, som hette Hellström, och han är ändå nu överjägmästare i Umeå. Det var en, som inte trodde på någonting alls i "kuckelväg". Men så var han åstad att skära av sig pulsådern i knäet. De försökte binda på alla vis, men det hjälpte inte. Då var där i Sillre en bonde, som hette Jonsson, och han dog så sent som i fjol. Han hade ord om sig att vara säker till att ställa blod. "Nu får ni sända efter Jonsson", mente H., "för nu är det frågan, om han kan nånting". Men J. kom inte första gången de budade utan sa: "Säg åt jägmästaren, att nu kan han binda, så får han se, huru långt han reder sig". Men vid andra budningen kom han. I dörren till jägmästarens rum sa han: "Nu kan jägmästarn binda, för nu står blodet!" - De tvättade såret rent och ordnade mycket med det, men det kom inte en endaste bloddroppe mera.

Ur Hammarstedtska arkivet: Botemedel V.