Meddelare: Nils Olof Höglund  År: 1914

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Högland

För åtskilliga år sedan reste Ytterbom i Östbyn, Holm omkring här på trakten som babtistpredikant. Någon frågade honom, varför de frireligiösa inte läser fader vår. "Fader vår!" utropade han, "det är en djävla bön". Den använder man ju, då man ska göra för brott, vre, modstäld o.s.v." Av den anledningen ville han inte läsa fader vår vid andaktstunderna. - Ytterbom lever än och är nu 84 år. Han skall själv i unga år ha varit en sån där blåsmakare och körrgårdsgångare. (Jag besökte i somras gubben Ytterbom och fick av honom en hel del goda uppgifter. Han var en ovanligt kry och duktig gubbe för sina år. Han bröt åker i en stenbacke så bra som mången yngling, hade mycket väl reda på de stora dagsfrågorna och resonerade alldeles utmärkt. Nu hade han blivit "fritänkare" dock i god bemärkelse).

Ur Hammarstedtska arkivet: Trolldom och magi II