Meddelare: Nils Olof Höglund  År: 1914

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Högland

En gubbe härifrån Sillre, som nu är död sedan länge, hade på en resa till Sundsvall mistat en del pengar. Han gick därför till en klok gumma på Skönsmon och talade med henne om saken. Hon beskrev tjuven så pass noga, att han mycket väl förstod, vem det var. Nu ville han, att hon skulle ställa om så att tjuven måste bära tillbaka pengarna. - "Det kan jag inte göra numera", sade hon, "ty jag har mistat tänderna". Hon var också gammal och tandlös. Emellertid tog han den utpekade personen över huvudet och - fick igen sina pengar.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunniga I