Uppteckning nummer NM-KHA30551

Titel: I Torp var det en person, som mycket sysslade med djurläkeri..

Meddelare: Nils Olof Höglund  År: 1914

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Högland

I Torp var det en person, som mycket sysslade med djurläkeri, men han var också trollkarl. Han hette Vackerberg. Han ställde så, att alla kalvar prompt skulle hålla efter honom. Folk ville ha sina kalvar i fred, varför någon klagade hos prosten Modin. Denne sände bud till V. att komma till prästgården. V. trodde, att något kreatur var sjukt, och begav sig dit. Då han kom in, steg prosten upp, gick fram till honom och slog honom över munnen med en bok, så att han började blöda. Sen var det slut med Vackerbergs trolldomsförmåga.

Anmärkning: Prosten Modin lever ännu. Vackerberg var före Modins tid, varför ovanstående ej kan vara överensstämmande med verkligheten.