Titel: Lögdal från Abborråsen var på en resa till Sundsvall en gång..

Meddelare: A. Lind  År: 1914

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Boda

Lögdal från Abborråsen var på en resa till Sundsvall en gång. Vid Kavlemon mötte han ett tattarband. Då de körde förbi, kastade en av dem en tobaksbuss i kärran åt Lögdal. Han brydde sig inte om detta, men då han hade kört ett stycke, började skumtapparna ryka av hästen hans. Tattarna hade förgjort den. Då steg L. ur, sökte rätt på ett spår efter tattarens häst och körde med sin kniv i detta. - Tattarna fick lov ta ned sin häst och det på fläcken, ändå. Då de såg, att hästen blev sjuk, vände de genast om och körde det fortaste de kunde för att hinna upp Lögdal, medan tider var, för de hoppades, att de skulle kunna förmå honom benåda hästen, men L. också körde fort. Han ville inte träffa dem. (Lögdal dog för en 35 år sedan).

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunniga I