Titel: Dra för riset……….

Meddelare: A.E Hansson  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Överbovill

Då jag var lillpojke, såg jag på, huru de drog en liten gosse för riset. En gammal gumma, som syselade med sådant, skickades efter. Hon tog tre blånaglar av gossen och, om jag ej minnes fel, några hårstrån av hans huvud skrapade litet mässing av en kam. Detta vecklade hon in i ett papper. Så tog gumman gossen och gick före modern, som också följde med. De båda skulle från detta ögonblick och tills de kom dem hålla sig andeles tysta. De gick till den förut i ordningstända gropen, som var då grävt, att en torva lämnats kvar tvärs över gropen. Vid gropen nio pinnar, som gumman ställt i ordning förut. Så drog de gossen nio gånger motsols under den komlämnade torven. För varje gång kastade hon bort en pinne. Då detta var gjort, stannade den gamla gumman kvar en stund och grävde ned det förut nämnda pappert i jorden. Moder fick under tiden gå hem med gossen, lägga honom i vaggan och "tulle" honom till söms, vilket också hörde till kuren.