Titel: "Svinatta"

Meddelare: A.E Hansson  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Överbovill

Det var ett förfärligt bestyr förr i tiden, då man skulle slakta en gris. Mycket tidigt var man uppe den morgonen. Sedan man efter mycket besvär fått fart grisen, band man ihop alla fått esna på honom, trädde en käpp eller stång mellan hans ben och bar honom hängande med ryggen ned in i bryggstugan. Aldrig förekom det, att man medelst slag bedövade honom, utan man hörde i honom en stor kniv utan någon egentlig beräkning. Ena gången stack man strax framom bogen, en annan gången bak bogen. Grisen kunde råka till att leva flera timmar efter stickningen. Det ansågs vara rent påtok, om han dog med detsamma. Grisslaktningen kanades "svinatta". Det skulle alltid vara ymniga med brännvin på svinattan. Detta barbariska slaktsätt6 har förekommit ännu i mitt minne.