Uppteckning nummer NM-SHA0946

Meddelare: Nils Olof Höglund  År: 1914

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Högland

Det har varit den sägen, att här bott jättar, innan de riktiga människorna kom. I Boda bodde Käx, i Sinre Kink och i Järkvitsle en, vars hustru hette Degel. De var ovänner, de där, och kastade stora stenar mellan byarna. På skogen ett stycke ovanför Järkvitsle ligger en väldigt stor sten. Den skall ha kommit dit på det sättet, att Degel tagit den i förklädet för att bära den till sin man, då jättarna stredo. Men där på skogen gick förklädet sönder, så att stenen föll ned på marken, och där ligger den än i dag.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen II.