Meddelare: A. Lind  År: 1914

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Boda

Farfar min var bokhållare på Oxsjö kontor. Han trodde inte på spökerier och sånt, men en gång blev han undrom, och sen trodde även han på de underjordiske. Han och gubben Säll i Sillre brukade följas åt och lägga ut nät i Vallsjön. En dag hade de bestämt att gå bort och vittja näten, men Säll kom inte, varför farfar gick ensam. Då han gjort ifrån sig och på återvägen hunnit över besparingsdammen vid sjöns utlopp, fick han höra det hoja tre gånger uppe i skogen. Han trodde, att det var Säll, som gick och sökte honom, varför han stannade för en lång stund och hojade svar. Då det inte kom någon, ropade han: "Det må vara, vem tusan djävlar det vill, så går jag". Men i detsamma fick han se en oräknelig massa människor komma över dammbron. Somliga grät, andra visslade, en del söng psalmer och andra gapskrattade. Men då fick han bråttom att ge sig därifrån. Efter den dagen förnekade han inte de underjordiske.

Ur Hammarstedtska arkivet: övernaturliga väsen VI, Underjordiska