Titel: Dra barn genom jula

Meddelare: Änka Anna Sjökvist  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flyggsjö

Det är en åtta år sedan jag såg detta göras i Sprängsviken. Det var en gammal käling, som stod för och gjorde dett åt alla, som ville anlita henne därtill, och det var inte få. Hon grävde ett hål i jorden från väster till öster under en trädrat. Då det var klart lade kon en slant i jorden till mutor åt de underjordiske. Så drog hon barnet nio gånger genom detta hål. Tre torsdagskvällar i nedan. Barnet stoppades in i hålet från västra ändan och fördes tillbaka ovan jorden. Det var botemedel mot engelska sjukan. - Likadant har det brukats även här på trakterna.