Titel: Att tomtar finnas, det är alldeles säkert. …….

Meddelare: Anna Stina Berglund  År: 1912

Socken/stad: Selånger  By/kvarter: Kungsnäs

Att tomtar finnas, det är alldeles säkert. Vi hade i vår gård två hästar. Den ene var tomten snäll med. Han flätade hans man och höll honom så blank och fin, som hade han varit målad på en vägg. Men på den andre hästen var tomten elak, så att han beständigt måste stå svettig. Gubben min tog sig gärna en tår på tand. Så inträffade en gång, då han var ute och körde med den där vackra hästen och var litet i tagen, att den sprang hem för honom. Då gubben kom hem, tog han till att gräla på hästen, men inte gjorde han honom något, men bäst det var fick han en hejdundrande örfil av tomten, fast han kunde inte se honom, för det var mörkt i stallet. Tomten tyckes inte hålla till i ladugården utan bara i stallet.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VIII.