Uppteckning nummer NM-KHA21243

Meddelare: Vilhelmina Munter  År: 1912

Socken/stad: Selånger  By/kvarter: Kungsnäs

Det är länge sen de byggde nya orgeln här i kyrkan. Arbetarne tog sig det orådet före att sitta och spela kort i kyrkan, sen de slutat arbetet på kvällarna. De hade ju likasom en verkstad där. Men så en kväll kom det en främmande karl och gick förbi dem och upp på orgelläktaren. "Såg ni, vad som kom?" frågade den ene sina kamrater. "Joo", mente en annan, "men om inte fan är lös, så nog ska vi spela." Det var förstås kyrkvårdaren eller rået, de såg, och han var likasom uniformsklädd. Emellertid dröjde det inte länge, förrän de såg honom komma tillbaka, och då tog de sina kort och sprang till sockenstugan, men inte där heller blev de gamla, men vad de där såg, vet jag inte.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen III.