Uppteckning nummer NM-KHA0982

Meddelare: Vilhelmina Munter  År: 1912

Socken/stad: Selånger  By/kvarter: Kungsnäs

Far min var kyrkväktare här i socknen och höll därför ofta till på kyrkogården och grävde till långt fram på nätterna, men aldrig blev han oroad av något underligt, ty han var där i lovliga ärenden. Vi barnen fick aldrig vara hos honom länge på kvällarna utan han visade hem oss. Emellertid blev vi kvar där en kväll till framåt 10-tiden och lekte. Då fick pappa se en hand lyfta sig på kyrkobron, liksom ville den teckna åt honom att visa oss därifrån, han brydde sig inte om detta, och då blev han varse en man på kyrkobron, och då visade han bort oss med detsamma. - Detta var nog den osynliga kyrkvårdaren, som ju finnas i alla kyrkor.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen.