Meddelare: Anna Stina Berglund  År: 1912

Socken/stad: Selånger  By/kvarter: Kungsnäs

En gumma hade baran, men hon tog den aldrig hem utan lät den beständigt vara i bodarna. En vår, då hon skickade pigan till fäbodarna, sade hon till henne att ta grågarnsnystanet, som låg i en vrå i ladugården och lägga det i ljummet vatten, så att det finge tina upp ordentligt. Men pigan glömde bort nystanet ända tills på söndagsmorgonen, och då räknade hon ut, att det skulle gå fortare få det i ordning, om hon tog kokhett vatten, som hon också gjorde. Men gumman måste springa raka vägen från kyrkan och till bodarna, ty flickan hade skållat baran för henne. - Detta hörde jag min mor tala om, då jag var barn.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen.