Titel: (Spel-Jöns) 7.

Meddelare: Nils Munter  År: 1912

Socken/stad: Selånger  By/kvarter: Kungsås

Då jag var 13 år gammal, var jag över tre månader hos Spel-Jöns i Torp för att lära mig spela fiol. Jöns var trollkarl, och många sökte honom. Mångfaldiga gånger såg jag på, då han botade. Han hade en stor kista. I den fanns det allehanda ben, som han tagit i kyrkogården. Då nu någon hade ont i en kroppsdel, tog han ett motsvarande ben, hällde kaffe eller brännvin genom ett hål i benet, tre gånger, och gav den sjuke att ta in. Kaffe var åt frumtimmerna och brännvin åt karlarna. Men han läste också ett slags böner, som innehöll ömsom svordomar och ömsom Guds namn.

Ur Hammarstedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.