Uppteckning nummer NM-SHA0997

Meddelare: Isak Vesterlund  År: 1912

Socken/stad: Selånger

Då ryssarna härjade här i trakten, kom några av dem till Lövsätts by i Sättna. Allt folk hade flytt undan utom en gammal gubbe. Han tog och klädde ut några figurer, som han ställde uppe i en backe, så att de syntes från vägen. Själv gömde han sig vid vägen, och då ryssarna kom, sköt han den ena av dem och samtidigt ropade han: "Skjut nu, gossar." Ryssarna trodde, att det var en hel hop folk, de hade mot sig, och därför vände de. Den döde kamraten tog de med sig på hästryggen, och då de kom till Östanå, tände de eld på en bondgård, kastade liket i lågorna och brände upp det. Sen for de och kom aldrig mer tillbaka.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sägner I.