Meddelare: Erik Lagerström  År: 1912

Socken/stad: Skön

Min hustru var med och svepte en gumma, som dog här i byn. Så var där ett stycke tyg, som var köpt åt den döde för att användas vid svepningen, men det blev inte av, att det användes. Säger så den dödes man åt gumman min, att hon skulle ta detta tygstycket, som hon också gjorde. Men - tänk att vi fick ett spöke i huset bara för det lilla tygstycket! - En natt vaknade gumman min och såg den döde stå livs levande mitt på golvet. Men gumman var inte rädd av sig, hon. "Vik härifrån, satan! Du har intet i detta hus att beställa," röt hon till, och då försvann spöket med stort dån ner genom trappan.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden 6. Gengångare.