Titel: En min morbror var sjöman. …….

Meddelare: Margareta Bäcklind  År: 1912

Socken/stad: Skön  By/kvarter: Gångviken

En min morbror var sjöman. Han berättade följande, som jag nästan tror, att han själv varit med om.

Då man på ett fartyg skulle purra en av sjömännen en morgon, befanns denne vara död. Man sydde in honom i segelduk och kastade honom i havet, som bruket är. Ej förr var detta gjort, innan det nerifrån sjön ropade: "Under på däck!" Ögonblicket efter kom liket uppfarande på däck. Man trodde, att det var för liten tyngd i duken och lade in flera vikter, men liket kom åter igen upp. Så skedde tre gånger. Då förstod kaptenen, att något måtte vara på tok med den döde. Man undersökte liket, och då visade det sig, att karlen blivit mördad genom att en syl stuckits i hjärtat från ryggsidan. Då lade kaptenen liket på däck och lät alla på fartyget hoppa över det. Det gick bra för alla utom en. Denne kunde ej hoppa utan blev liksom fasthållen av osynliga händer, då han försökte. Det var mördaren.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden 6. Gengångare.