Meddelare: Tora Holmbom  År: 1912

Socken/stad: Skön  By/kvarter: Skönsmon

Som barn var jag intagen på barnhemmet här i stan. Det huset var ett riktigt spöknäste. En dag satt jag inne på sjuksalen. Ingen av de vuxna var där. Fick jag så se en dam komma från föreståndarinnans rum. Hon var klädd urmodigt, den där. Hon stannade vid en av sängarna, där en liten flicka låg sjuk i lungsot. Om en stund gick hon ut. - Ej förr hade den främmande gått, förrän flickan fick blodstörtning och dog, innan någon av fröknarna hann in. Jag talade om, vad jag sett. Någon främmande dam hade dock icke varit inne hos föreståndarinnan. Det var endast en syn och ett förebud till flickans död.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden II.