Meddelare: Tora Holmbom  År: 1912

Socken/stad: Skön  By/kvarter: Skönsmon

Min morfars morfar var från Norafors. Den där gamle morfar skulle vara en riktig trollkarl. Morfar berättade, att han en gång följt honom på jakt. Då det blev kväll, kom de till en lada i skogen. "Nu ska vi lägga oss här en stund, till dess björnen, som vi ska skjuta, kommer", sade gubben och somnade snart, men pojken låg vaken. Det var inte lång stund gången, förrän han hörde björnen tassa utanför ladan. Då vaknade gubben, steg upp och sköt björnen. Han hade "ställt" den dit. - Om han blev ond på någon, kunde han skicka björnen att riva kreaturer för ovännen.

Ur Hammarstedtska arkivet. Nm Trollkunniga I.