Meddelare: Margareta Bäcklund  År: 1912

Socken/stad: Skön  By/kvarter: Gångviken

I Lagforsen i Ljustorp bodde en lapp, som hette Jon Tomsson, (dog för en 35 år sedan), men i dagligt tal kallades han "Lagforslappen". Han var "trolsk". Utav honom fick jag lära mig "stå blod". Jo, man läser:

"Du, du, du blo, du skall stå, som syndafloden stod! Du skall stå, som en sten och rinna ut över mannens (eller N.N:s) ben. I tre enighetens namn, faderns, sonens, och den helige andes namn. Amen."

(Om blödningen är svår, säger man amen tre gånger).

Vet man namnet på den skadade, behvöer man endast tänka "bönen" (d.v.s. formeln). Befinner sig den sårade inom en mils avstånd, stannar blodet till dess man hinner fram och får binda om. Innan man gör detta, kan man stryka brännvin eller ättiksprit över såret, om man har någon av de delarna till hands. Under alla förhållanden skall man stryka över såret tre gånger uppifrån och nedåt med en kniv. Den sårade får ej tacka för hjälpen. I stället skall den, som hjälpt, tacka.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trolldom och magi II.