Uppteckning nummer NM-NHA10697a

Meddelare: Inga. Jonsson  År: 1912

Socken/stad: Skön  By/kvarter: Berge

B.) Då jag för fyra år sedan städade i kyrkan, fann jag under en av bänkarna ett nystan på golvet. Jag kom intet ont ihåg med detsamma utan tog och nystade upp en del för att se, vad det var. Men då jag fick se, att det bestod av tråd i alla möjliga färjer, förstod jag, att det var något slags trolltyg och kastade det i sophinken. - Jag tror, att något försökt göra "baran" men ej fått liv i den och därför lagt den i kyrkan i hopp, att den skulle kvickna till. Måhända var det meningen av ägaren att ta igen nystanet en annan gång. Den har väl inte reda på, att vi städar kyrkan varje veckan.

Anm. Förestående uppgifter äro för mig fullkomligt nya fynd. Något liknande har jag aldrig förut ens antydningsvis hört uppgivas. Att sedan erhålla ytterligare uppgifter av enahanda beskaffenhet har ej heller lyckats trots ivrigt forskande, lika litet som jag kunnat komma till någon klarhet angående meningen med nystanens inläggande i kyrkan. De flesta som jag förelagt detta problem, ha egendomligt nog, haft samma gissning som gumman Jonsson till hands. Andra åter tro, att dess "barar" blivit lagda i kyrkan av personer, som velat bli fria från dem. Nystanen skulle alltså verkligen ha varit levande en gång, vilket är en orimligt förstås. - På sakens nuvarande outredda ståndpunkt vågar jag knappast med bestämdhet påstå mera än att nystanen äro lagda i kyrkan i något vidskepligt syfte. Nystanens sammansättning - enl. uppgifterna - berättigar vidare till det antagandet, att vi här ha att göra med ett utslag av den djupt inrotade tron på "baran". Slutligen må påpekas, att meddelarnes trovärdighet ej med fog kan betvivlas.