Titel: Det var 1872, då de beryktade …….

Meddelare: Folkskolelärare Fr. Hübinett  År: 1912

Socken/stad: Skön  By/kvarter: Gångviken

Det var 1872, då de beryktade och mycket omskrivna Ljustadsspökerierna pågick. Dessa yttrade sig bl.a. på det sättet, att förrådsgummans kläder antändes
på något oförklarligt sätt - både de kläder, hon hade på sig, och de, som var upphängda på vinden. En visgumma, som man rådfrågade angående detta, sade, att den elden ej kunde släckas annat än med "svendomsvatten" (d.v.s. urin från en man, som hade sin svendom i behåll). Nu säges det, att de gick till prästerskapet i församlingen för att säkert få äkta vara. Den ena prästen var kyrkoherde Håkansson och den andre en gammal ogift pastorsadjunkt. Då det blev fråga om det här, säger kyrkoherden till sin kollega: "Du vet ju, huru det är med mej. Jag är gift och duger föjaktligen inte. Pissa du!" Men då måste adjunkten tillstå sin skröplighet och brist. Han hade icke mäktat hålla sitt kött obesmittat, så präst han var. - Bönderna i spökgården fick inte, vad de behövde. - Så har folk berättat, men om det är sanning, törs jag inte garantera.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen I. (Allmänt).