Folkminnen

Uppteckning nummer NM-MHA01095

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Det är en 60 år sedan. …

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Tilda Eriksson  År: 1914

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Påttäng

Det är en 60 år sedan. En farbror till mig gifte sig. Jag var bara en 5-6 år, men jag minnes det mycket väl. Andra bröllopsdagen ställde de till med en lek, som i gamla tider varit bruklig vid alla bröllop här på trakten - "att skjuta björn". En karl klädde på sig vargskinnspäls - somliga tog en ullfäll och svepte om sig - och han buntade på sig, så att han såg då ut som ett riktigt vilddjur. Han skulle ju också föreställa björnen. Han gav sig iväg åt skogen till, och en hel hop karlar satte efter honom med bössor som var laddade med löst krut. "Björnen" försökte rädda sig undan, men det lyckades ej, och då klättrade han upp i stora kornhässjan på gården, och där "sköt de honom", så att han ramlade ned i snön och låtsades vara död. Så lade de honom på en långsläde och drog in honom i bröllopssalen, där de "stack" ("sticka" ett djur = rista upp det i halsen och avskära ådrorna för att avtappa blodet) och flådde honom. Sen drog de ut "kroppen", men "huden" breddes ut på en lång bänk. Så tog de och parade ihop alla karlar och kvinnor i bröllopslaget eftersom de tyckte, att det passade sig, och satte dem på "huden". Det skulle betyda, att de var "inre" (hemligt) fästefolk. Men även gifta personer sattes på huden. De fick nu "böta" en slant till fattigkassan. Det brukade ta om lång tid, innan detta var undanstökat, ty de gömde sig på alla möjliga och omöjliga ställen, men alla måste de till sist fram och "på björnen". Detta bruk torde ha upphört för omkring 50 år sedan, för det drevs aldrig, sedan jag blev stor och började vara med.

Komplettering. Enligt uppgift av 78-årige H.P. Vestin i Usland, Alnö var det det talesättet, att de, som kommo på björnhuden, skulle få "böta för otidigt sänglag". De gifta parades ej ihop med sina makar. (L. J-n).


Ur Hammarstedtska arkivet. Bröllop III. Bröllopsbjörn och bock.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA1095


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


GRUPPORTRÄTT SYFÖRENING

ÄLV

INDUSTRIARBETARE

Lykta

Spjutspets

Vävprov