Meddelare: Engla Hermansson  År: 1910

Socken/stad: Attmar  By/kvarter: Lucksta

Det var i far mins ungdom. Han och några kamrater var borta i långskogebodarna en helg på gille. Ställde det sig så, att en av dem måste gå hem ensam på söndagskvällen. De andra mente åt honom, att han skulle akta sig för "utbölingen" på skogen, för det sades finnas en sådan där. Men karlen hördes inte vara rädd. Han skulle skjuta utbölingen, om denne kom, sade han. Då han kom ett litet stycke till skogs, fick han se en liten barnunge sitta på vägkanten, och denne tog till att skrika alldeles förfärligt. Karlen blev rädd, vände och skulle springa tillbaka, men nu var utbölingen framför honom, och han hade blivit så stor, att han nådde jäms med trädtopparna, och han skrek och skrattade om vart annat. Efter det kalaset blev karlen sängliggande i flera veckor.

Ur Hammarstedtska arkivet: Döden VII.