Meddelare: Erik Johan Vesterlund  År: 1910

Socken/stad: Attmar  By/kvarter: Malstabodarna

Då jag var 25 år fick jag tandvärk alldeles ofantligt. Gick jag så till Vanmark, Hassela. Han var en sån där konsmakare. Han befallde fram brännvin i ett glas, stod en stund och rörde i detta, och så sade han: "Du har värk i två tänder, ser jag". Så vred han på glaset och sade: "Se, där har du den!" Jag tyckte mig då alldeles tydligt se två tänder i glaset. Vred han så glaset ett tag till, och sade: "Le, där har du hela tandgården!" Och jag såg den mycket riktigt i glaset. Så vred han det ett tag till och vätskan var lika klar som förr. Sedan fick jag dricka ur glaset. "Nu kommer du att få en värk, som du aldrig känt maken till, men sen blir det bra", sade han. Det där var kl 11 på lördagen, och till samma tid på söndagen värkte det så, att jag trodde, att jag skulle bli tokig, men då stannade värken så tvärt som då man klipper av en tråd. Sedan hade jag ingen tandvärk på tio år, men då kom den igen. Jag besökte honom även då, och sedan har jag varit fri den plågan.

Ur Hammarsedtska arkivet. Sjukdomar VI.