Meddelare: Erik Johan Lemon  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Kölsillre

Det var då den här Gullik Ersson i Halsta var pojke i världen. Han och Hans Persson i Granboda gjorde en gång sällskap till Näsövertjärnen för att fiska. Sedan de lagt ut sina nät, gick de till störriset, gjorde upp eld och lade sig att sova, men Hans tog bössan åtmed sig. Kom där så en liten bäck rinnades under ena väggen och mot elden, som syntes ämna släckas. Hans gick upp och lade ihop elden och fick den att brinna, men bäcken kom snart rinnades igen. Hans Persson steg åter upp och flyttade elden litet åt sidan, och så lade han sig på laven igen. Så kom där en liten gubbe med ett öga mitt i pannan och tittade in igenom dörren. Hans Persson rättade på sig, tog åt sig bössan och sade: "Säg vad du vill, gubbe, eljest sätter jag på åt fläcken på dig!" Gubben sade ingenting. Hans fyrade så av skottet, mitt i ögat på gubben, som strax stöp baklänges. Då tog det till att skratta och klappa i händerna uppe i berget och ropa: "Lagomt, lagomt! Du skulle aldrig ha gått, ditt du gick, så hade du aldrig fått det, du fick!" Andra åter grät och alarmerade sig. Då sade Hans Persson åt sin kamrat: "Befall dig i Guds händer, san, "antingen du vill gå före eller efter! Vi tar vår farkost och far över på andra sidan tjärnen och gör oss en nying". Så gjorde de ock.

På morgonen, då de tog upp sina nät, var de så fullflätad av fisk, att de hade all möda bära hem dem.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen.