Meddelare: Jon Nilsson  År: 1910

Socken/stad: Attmar  By/kvarter: Sörfors

En sommar för länge sedan kom det bort en häst för mig på skogen. Då jag sökte efter den, kom jag ända till Grundsjön i Torp. Då blev jag bekant med Per Grund, som var trollkarl och hade satt bort vargarna i Borgsjö. Han talade själv om för mig, att han gjort detta, och att bönderna förbundit sig att betala ut en kappe korn var åt honom för året, så länge, han levde. Nu ville de emellertid krångla med honom. "Men", sade han, "om jag bara kunnat så långt, att jag finge tag på ett vargspår, så nog fan skulle det bli nog av varg igen". Då var han emellertid gammal och skröplig.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.