Titel: Medel mot förråkt

Meddelare: Gästgivare Anders Bergman  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Vennersta

Då de i min barndom fick kliande utslag, sade de, att de hade "råkt för." Att bota detta fanns två metoder.
Man tog tre stenar: en ur vatten, en ur jord och en ovan jord eller ur luft, eldade dessa röda och släppte dem i var sitt vatten. Den sten, som kokade längst, utvisade, att man råkt för ur det elementet, och var det vattnet på samma gång helande för den sjuke, om han tvättade sig därmed.
Det andra sättet var att kl. 12 på natten gå till ett ställe där tre vägar mötes och "kasta ut." Man tog av den sjuke hår, naglar och linne samt guld ur ringen, ifall personen var gift, och kastade detta baköver vänstra axeln jämte tre knappnålar. Detta skulle göras av en annan person än den sjuke, och han fick inte tala från det han gick hemifrån och tills han kom tillbaka. Det var många som påstod sig ha blivit botade genom detta.