Titel: Bröllop.

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare:  Ols. Jons.  År: 1917

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Överturingen

Ungdomen var här i fem dygn. "Själpfolket" (=gif-) var tre dygn, och då var här kronbrudar, det skulle vara krona här de va värdiga till att ha. Nu va två par som skulle vigas samman dag så vi fick låna kronan ifrån Rätan. Två spelmän va för hvarje par. Första natten var det öfver hundra personer här i gården. Vi hade varit gifta i 65 år (hustrun nyligen död) då min hustru dog.

Första kvällen skulle det lyses brudgåfvor, sättas fram ett fat, hvari de skulle lägga gåfvan. När de skulle ge brudgåfva, sa prästen: "ta fram en lytta", sa han, (det blev så mycket så att ett fat ej räkte till).

Nordiksa museet. Frågelista. Bröllop V.