Meddelare: Erik Johan Vesterlund  År: 1910

Socken/stad: Attmar  By/kvarter: Malstabodarna

Somliga tror inte, att de underjordiske finns till, men det gör de nog ändå, men de ställe sig så olika till människorna. Om de vill hjälpa till i en gård, så går alltid väl hos det folket, men, har man dem emot sig, så hjälper varken arbete eller beräkning. I Östansjö hos Hendrik Olsson finns det underjordiske, och de hjälper bonden, och därför har han blivit rik. Tidigt en vintermorgon gick far min och jag förbi där. Då fick vi höra, att någon skrapade dyngslädmedarna med en järnskyffel. Vi blev undrom, ty ingen i gården var ändå uppe, och ingen levande varelse syntes till. Det var de underjordiske, som höll på ställa i ordning slädarna, tills de skulle begagnas. En gång var jag där i gården och "skomte" (gjorde skor). Satt jag så uppe och arbetade till kl. 12 på natten en gång. Då började det knacka och arbeta utanför väggen likadant som jag gjorde inne, men då gick jag och lade mig.

Ur Hammarsedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI, underjordiska.