Titel: Nordrinnande vatten

Meddelare: Gästgivare Anders Bergman  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Vennersta

I gamla tider, d.v.s. i början av mitt minne, hyste folket här i trakten stor tilltro till vattnet ur bäckar och källor, som flöt mot norr. Ur dessa tog man vatten för att bota "förråkt" och andra åkommor. Då man tog vattnet ur en sådan källa, skulle man sänka ned kärlet helt och hållet under vattenytan och låta det rinna fullt samt sätta i korken eller lägga på locket, innan man tog upp kärlet. Sedan kastade man tre knappnålar över vänstra axeln ned i källan till betalning för vattnet. Med detta vatten kunde man utan vidare tvätta sig med. Tog man däremot vatten ur vanliga brunnar eller källor för att bota med, måste man blåsa i det tre gånger med smedjepusten.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. d. ) Magiska medel. 6. ) Från källor och andra vatten.