Titel: Han, som talade med vitra.

Meddelare: Hustru Brita Katarina Sjöberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västerfanbyn

Sven Söderström i Österfanbyn är nu död. Då han var fan, toktes han och låtsades tala med vitra. En sådan gång, kom han till deras fäbodar, där en del timmerhuggare bodde, för det var vinter. Bland andra var också vår son Jonas där. Bäst det var, flög det i soen, att han skulle tala med vitra. Han gick utom stugan och stod där och resonerade ut i kvällsmörkret. Då öppnade Jonas fönstret, hoppade ut och kom sakta och högtidligt fram mot Sven ur ett prång mellan två hus. Sven blev rädd, för han trodde, att det var vitra, och skulle iväg in, men det gick inte med detsamma, för de andra höll dörren. Han fick tigga och be en god stund. Under tiden klättrade Jonas tillbaka in genom fönstret. Då Sven kom in, var han vit som ett lärft i ansiktet och alldeles nykter. De andra frågade honom, vad han blivit ut för. Det talade han inte om, men han sade: " Allri mer ska ja` tala ve vitra. " Så klädde han av sig genast och gick och lade sig, och sedan, då han var i fyllan, höll han alltid på om huru farligt det är att tala med vitra. Det är bara en 15 år sen dess.