Uppteckning nummer NM-SHA01156

Meddelare: Ingr. Margr. Persdotter  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Granboda

I Balbo bor det inte något folk nu för tiden, men gammalt var där en, som hette Bal. Han var jätte eller kanske finne. Jag vet ej säkert. Bal satte sig ned i vilda skogen och byggde sig en smedja, och var riktig storsmed. Han var så vördad, att de inte vågade ringa samman i Borgsjö kyrka på söndagsmorgnarna, förrän de hörde skramlet av hans järnväg uppe i Täljehällarna. Den där vagnen var av bara järn, och Bal hade gjort den själv. Detta talade min mormor om, då jag var barn. Hon var då 80 år, men mindes icke Bal. Jag är 81 år nu, så det är länge sedan Bal levde.

Ur Hammarsedtska arkivet. Övernaturliga väsen II.