Titel: Att kasta ut

Meddelare: Födorådstagare Erik Altin  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Tollsätter

Då någon "råkar för" brukar de kasta ut. De tar en tioöring och ett eldkol i sopskyffeln går ut på bron och kastar slanten och eldkolet baköver vänstra axeln ut på backen. De säger också nånting, men vad det är, vet jag ej. Jag har själv sett detta praktiseras. Slanten får man icke ta igen. Meningen är, att de underjordiske skall ha den, så att det skall sluta upp att plåga den sjuke, ty "förråkt" tros komma från dem.

Samma uppt. även under rubrik: VI. Andeväsenden c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 2. ) Levnadsvanor, förhållandena till människorna.