Titel: Jakt.

Meddelare: Olov Nilsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

Rakt norr om Västanå by ligger en tjärn, som kallas Rustbastutjärn. Då jag var barn d.v.s. en 13-14 år följde jag med pappa till den där tjärnen. Han visade mig tomten efter ett hus vid tjärnen och talade om följande: Då folket i Västanå långt tillbaka i tiden skulle titta närmare på sin utmark, träffade de på ett störris vid den där tjärnen. De hade aldrig haft en aning om, att där skulle finnas folk förr. Där bodde alldeles ensam en gammal gubbe, som kallade sig Rust. Vid pass 1/4 mil där norrom vid en annan tjärn bodde två kvinnor. Ingen av de där tre hade setts nere på bygden. Man kunde inte begripa, vad de levde av, men de fiskade väl i tjärnarna och gillrade fågel i skogarna. Inga kräk hade de. De levde på lag som skogsdjur och torde väl vara hedningar. De talade svenska på ett skogsvis, men dåligt var det. Så trodde att de kunde trolla. Det berättades, att, då de träffade på ett älgspår tog de upp kniven och ritade några krumelurer i spåret, och då måste älgarna komma tillbaka, så att de fick ta ihjäl dem. Men det är länge sen nu. Det var bara så pass, att det syntes tecken efter tomten, första gången, jag var dit, och nur är jag 86 år gammal.

Ur Hammarsedtska arkivet: Jakt och skallgång.