Titel: Vikarierande faddrar.

Meddelare: Hemmansägare Sven Olofsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Långsele

Man har ju alltid brukat ta faddrar till sina barn ur sin släkt eller från den by, som man tillhört. Om man nu, som ofta är fallet här i socken, haft långt till kyrkan har man varken kunnat besvära prästen att komma hem och döpa ej heller kunnat få de utsedda faddrarna att fara med till prästen. Då har man klarat upp sakenpå det sättet, att man nere vid kyrkan lejt personer till samma antal som faddrarna att stå istället för dessa. Men dessa lejda ha icke skrivits upp i kyrkboken. Detta sätt ofta anlitats.