Titel: Sitta på jordfast sten.

Meddelare: Hemmansägare Sven Olofsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Långsele

Det har varit den tron, att om en ogift på midsommarnatten sitter på en jordfast sten, skall han få se, vem han skall bli gift med. Denne kommer och går förbi på lämpligt håll, så att man sedan kan känna igen den, då man möter den, ifall man icke sedan är bekant med honom. Det är dock endast en syn, och den infinner sig emellan kl. 12 och 1 på natten. Men dess förinnan får man se underliga synen. Det kommer tex en opris eller en mus och drar ett halmlass. Då gäller det, att man inte blir rädd, så man skricker till eller säger något, ty då får man inte se mera. Inte heller får man skratta. Man kan också med samma resultat sitta på taketav ett hus, som blivit flyttat tre gånger.