Titel: Vägglöss.

Meddelare:  Persson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Byn

Gammel Nils Nilsson bodde i Parteboda, och han skulle kunna lite mer än andra. Att ta bort vägglöss skulle han då vara styv till. Det var så på den tiden, att de ej hade väggarna träfodrade eller tapetserade, utan stockarna var nakna med måsafar mellan. Vägglössen trivdes mycket bra i de husen. Så hade de vidtalat N. N-n på ett ställe, där de var alldeles besatt med vägglöss, att han skulle komma och hjälpa dem bli kvitt de där fulingarna. Jaha, han kom. Då han skulle fördriva lössen, skulle han ha sig två karlar till vittnen, och de skulle vara svartklädda. Han tillsade dem strängeligen att ej tala eller skratta, för det var skämt. Så började han läsa sina böner och göra en hop konster. Vägglössen kom krälandes i alla springor och ned på golvet, och så bar det iväg med dem mot dörren i en lång rad. Men så var det en vägglus, som bränt sig eller varit ut för någon annan olycka, så att han blivit menför. Han hade svårt att följa och detta tyckte en av karlarna såg så tokigt ut, att han ej kunde hålla sig utan skrattade till. - Då gjorde alla lössen helt om på en enda gång och begav sig tillbaka till sina springor och de fick behålla dem fortfarande i huset. Detta skall ha tilldragit sig för c:a 80 år sedan.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm. Groddjur, insekter m.m.