Titel: Det var på ett ställe i Jämtland. …….

Meddelare: Maria Granbom  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hallsta

Det var på ett ställe i Jämtland. Folket i prästens fäbodar klagade över att de orades av jordbyggare. Det där trodde prästen inte på utan gjorde narr av dem. Men så en lördagskväll kallade han till sig adjunkten och befallde honom predika nästa dag. Tog han så sin fru med sig och for till bodarna för att utsöka, huru det förhöll sig med den saken. De satt uppe länge och väntade, att de skulle få se eller höra något, men där var så tyst och stilla som helst. Men, då de klädde av sig och ingenting tänkte på, kom där en liten gubbe och bad frun komma och hjälpa hans gumma som höll på få småfolk. Sedan prästen läst över henne och tillsagt henne att ej smaka någonting av mannen, fick hon följa honom. Då de kom ut, var det som hade en virvelvind tagit dem och fört dem långt bort. Så kom de in ett rum, där en kvinna lågt i barnsäng. Barnet föddes, prästfrun tvättade och lindade det, och sen förde den där gubben henne lika fort hädan, som han fört henne dit. På morgonen hittade prästfrun ett dussin silverskedar på en hylla i fäbodstugan. Det var en present från jordbyggarne. De där skedarna skall än i dag förvaras i kyrkan där i socknen.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.