Titel: Det var på den tiden …….

Meddelare: Johan Månsen  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ede

Det var på den tiden då det var spöstraff på den, som lögrade en flicka. - Hon skulle ha ris, som var något lindrigare. -- Så var det ett par pojkar i Parteboda, som begagnat en flicka ilag och därför skulle få spö. Det där gick de och gruvade sig för. Kom de så sams om, att de skulle ge varandra spö på prov. Jaha, de ställde till med det där på Partebodakvisslan. Så hängdes den ene upp på en björk så högt, som de skulle hänga. Kamraten slog måttligt men ändå så pass, att den, som fick spö, fick så han dansade. Han dängde honom så grundigt, att han vrålade så, att det hördes över hela trakten. Sedan skulle de ro över Ljungan och då tänkte han, som sist fick spö, att han skulle ta och hämnas grundligt. Då de nådde land, ryckte han årorna ur båten och sköt ut den med kramraten ut på älven. Han hade beräknat, att båten skulle fara ut genom forsen och karlen drukna, men båten stötte land ovanför, så att han räddade sig.

Ur Hammarsedtska arkivet. Sociala förh. II. Rättsväsen.